Oživená (pre)historie v Zoo Plzeň

21. září 2011

Ojedinělý projekt si už naposledy v letošním roce mohou o tomto víkendu, tj. 24. a 25. září, užít návštěvníci plzeňské Zoologické a botanické zahrady. Už popáté zde na dva dny ožijí ojedinělé a dosud téměř nevyužívané kulisy pravěké vesničky.

Projekt Život a řemesla v pravěku a raném středověku zde představuje občanské sdružení Oživená (pre)historie. Celá akce je zcela unikátní, neboť se do ní ve svém volném čase zapojují lidé nejrůznějších profesí – od profesionálních archeologů a historiků přes studenty či pracovníky muzeí až po amatérské badatele a nadšence.

Během uplynulých víkendů se akce i přes letošní rozmary počasí setkala s obrovským návštěvnickým ohlasem. Přitom si pořadatelé nekladou právě malé cíle. Nejde totiž jen o prosté ukázky jednotlivých činností. Samozřejmostí je, že příchozí si mohou většinu činností na vlastní kůži vyzkoušet. Návštěvníci s hlubším zájmem o historii mají k dispozici odborný výklad a celou sérii vzdělávacích panelů, například s ukázkami vývoje keramiky, kamenných nástrojů, bydlení či výroby textilu. V rámci možností jsou v pravěké osadě prováděny drobné archeologické experimenty, do kterých se také mohou návštěvníci zapojit. Jako příklad uveďme například odzkoušení rekonstrukce svislého stavu podle vyobrazení na řecké váze z 5. století př.n.l.

Život a řemesla v pravěku a raném středověku

Akce slouží také jako propagace archeologické práce. Vyvrací tak stereotyp posledních let, kdy jsou archeologové představováni v médiích často jen jako hledači pokladů nebo „zdržovači“ staveb. Projekt občanského sdružení Oživená (pre)historie ukazuje každodenní archeologickou práci, která nebývá medializována, ale bez které bychom o životě našich dávných předků nevěděli téměř nic.

Život a řemesla v pravěku a raném středověku

Akce, přestože je letos konána poprvé, je velmi vysoce hodnocena odbornými pracovišti. Stalo se pravidlem, že na jednotlivé „oživené“ víkendy se sjíždějí pracovníci muzeí, studenti archeologie či učitelé dějepisu z celé republiky. Neváhejte tedy a přijďte se také podívat na skok do pravěku. Přijďte si vyzkoušet zručnost a fortel našich předků a dozvědět se zajímavosti nebo detaily, které se běžně v dějepise neučí.

Život a řemesla v pravěku a raném středověku
autoři: Martin Vobruba , Robert Trnka
Spustit audio