Google Earth ve službách vzdušné archeologie

21. září 2011
Monitor

V pouštích Arabského poloostrova se skrývají obrazce viditelné jen ze vzduchu. Vědci je objevují pomocí Google Earth.

Ve 20. letech minulého století křižovali vzduch nad Arabským poloostrovem britští letci. Zaznamenali přitom obrovské útvary, které trochu připomínají známé obrazce z peruánské planiny Nazca. Místní beduíni o jejich existenci dobře věděli a říkali jim „práce starých mužů“. Archeologický průzkum ukázal, že tyto obrazce jsou několik tisíc let staré a v počtu, který zřejmě přesahuje jeden milion, se vyskytují od Sýrie po Jemen. Jsou tedy starší i početnější než obrazce z planiny Nazca.

Výzkumem „prací starých mužů“ se zabývá David Kennedy ze Západoaustralské univerzity v Perthu. Mnoho zemí Blízkého východu nechce poskytnout letecké snímky a nepovoluje přelety nad svým územím. Jedinou možností je proto Google Earth. Díky němu David Kennedy objevil víc než 2000 takzvaných draků – kamenných struktur, které svým tvarem připomínají dětského draka, jehož ocas se táhne do délky stovek metrů.

Kamenní draci sloužili jako pasti, do kterých prehistoričtí lovci naháněli stáda gazel a antilop oryxů. Kromě nich se v poušti nacházejí také zbytky menších útvarů, které mohly mít náboženský význam nebo sloužit jako dočasné kempy či pohřebiště.

Zdroj: NewScientist, Journal od Archeological Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.