Nelegální skládku na Libavé projedná hejtman Tesařík s ministrem Vondrou

22. září 2011

Situaci kolem nelegální skládky odpadu na Libavé bude olomoucký hejtman Martin Tesařík řešit s ministrem obrany Alexandrem Vondrou. Šéf resortu navštíví vojenský prostor v pátek.

"Zpráva o rozsahu ekologické zátěže jen půl kilometru od obce Daskabát mě překvapila, byť jsem měl informace o dílčích ekologických zátěžích nacházejících se na území vojenského újezdu, které z něj chce armáda v návaznosti na takzvanou Bílou knihu o obraně vyčlenit," uvedl ve svém prohlášení hejtman Tesařík.

Informace o odpadech jako první zveřejnila Mladá fronta Dnes. Nebezpečné látky měly do vojenského prostoru tajně navézt stavební firmy při budování valů. Jednou ze zmíněných společností byl Kohout Invest, uvedl deník.
Jednatel firmy však tvrdí, že jimi navážený odpad nebyl toxický. To potvrzuje i mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Na skládce, kterou jsme odhalili vlastním šetření, leží stavební suť – cihly, beton, textil, sklo či igelity. Nejsou tam tedy žádné jedovaté látky,“ ubezpečil mluvčí.

Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík bude v pátek po ministru Alexandru Vondrovi žádat provedení důkladného průzkumu na možné ekologické zátěže všech území vyčleňovaných z vojenského újezdu a k nim přiléhajících lokalit. "Stejný požadavek vznesu i v souvislosti s pyrotechnickým průzkumem. Budou-li zjištění odborníků pozitivní, předpokládám, že pan ministr přislíbí, že jakékoli náklady související s odstraněním těchto zátěží ponese ministerstvo obrany," konstatoval hejtman.

Alena Vykydalová

Spustit audio