Noví orangutani v Praze!

22. září 2011

V pátek 16. září dorazili do Zoo Praha vzácní nováčci - samice orangutana sumaterského Mawar se svým šestiletým synem Gempou. V pražské zoo se tím začala psát nová éra chovu jednoho z nejohroženějších lidoopů světa.

Orangutani Mawar a Gempa pochází ze zoologické zahrady na ostrově Jersey, kterou založil slavný přírodovědec a spisovatel Gerald Durrell. Do Prahy přicestovali po zemi ve speciálním vytápěném voze. Devatenáctihodinový transport zvládli bez problémů. Společně s nimi dorazila také jejich chovatelka z Jersey, která jim pomohla lépe zvládnout aklimatizaci na nové prostředí.

„Nejdřív byli oba orangutani odděleni od našich zvířat v odstavných boxech v zázemí pavilonu Indonéská džungle. Zvykali si tam nejen na nové prostory, ale i na nás,“ popisuje vrchní chovatelka lidoopů Zoo Praha Denisa Ryšková. „Nyní už je postupně pouštíme i do vnitřní expozice Indonéské džungle. “

Gempa v zázemí

Přesun Mawar s Gempou z Jersey do Prahy je nesmírně důležitý pro chov orangutanů sumaterských v obou zahradách. „Pro Prahu bude znamenat počátek zcela nové éry chovu tohoto kriticky ohroženého lidoopa. Mawar v budoucnu vytvoří pár se samcem Padangem. Vyloučeno není ani spojování s geneticky nesmírně důležitým samcem Kamou, prvním orangutanem narozeným v tehdejším Československu,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. V Jersey odchod Mawar zas přinese harmoničtější vztahy ve skupině, kterou vbrzku obohatí dvě mladé samičky ze Zoo Duisburg.

Orangutany sumaterské chová Zoo Praha od roku 1961, kdy přišla z divočiny samička Soňa. V roce 1971 se jí a jejímu partneru Bimbovi narodilo zcela první mládě orangutana sumaterského v tehdejším Československu – Kama. Ten žije v Praze dodnes. Kromě něj obývají část pavilonu Indonéské džungle ještě samice Upita a samec Padang.

Mawar

Orangutani sumaterští patří ke kriticky ohroženému poddruhu lidoopů. Podle posledních odhadů žije na Sumatře méně než 5.000 jedinců.

autor: Zoo Praha
Spustit audio