Primitivní ptáci sdíleli osud dinosaurů

26. září 2011

Asteroid, který smetl ze Země dinosaury, vyhubil také primitivní ptáky. Naznačují to výsledky zkoumání ptačích fosilií ze Severní Ameriky.

Primitivní ptáci se stejně jako dinosauři nedožili začátku třetihor (nověji paleogénu) a vymřeli na konci křídy. Otázkou však je, jak vlastně vypadala jejich cesta do záhuby. Vymřeli primitivní ptáci spolu s dinosaury po impaktové události před 65 miliony let? Nebo pomalu vymírali během celého období křídy? Příčinou nejasností je především to, že fosilie ptáků, kteří mají křehké kosti, jsou velice vzácné. Vědecký tým pod vedením Nicholase Longriche z Yaleské univerzity však dokázal popsat ptačí faunu, která žila na západě Severní Ameriky v průběhu 300 000 let před impaktovou událostí.

V kolekci nepříliš prozkoumaných fosilií se vědcům podařilo identifikovat 17 různých ptáků včetně sedmi zástupců archaických skupin (Enantiornithes, Ichthyornithes, Hesperornithes, Apsaravis), z nichž žádná nepřežila do období paleogénu. Naznačuje to, že koncem křídy byli archaičtí ptáci velmi rozmanitou skupinou a je tedy nepravděpodobné, že by pomalu skomírali. Daleko reálněji tedy vypadá možnost, že sdíleli osud dinosaurů a náhle vymřeli až po pádu chicxulubského meteoritu.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka