Josef Pašek: Průmyslová chemie a česká hlava...

26. září 2011
Vstupte!

V repríze dnešního Vstupte! se vrátíme k rozhovoru s prof. Josefem Paškem, mj. nositelem prestižní vědecké ceny Česká hlava.

Prof. Ing. Josef Pašek, DrSc., se narodil v roce 1930, vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a od r. 1952 je na VŠCHT zaměstnán. V rámci svého profesního zaměření – navrhování postupů na výrobu chemických látek - si připsal asi 150 patentů a přibližně 160 publikovaných prací a 30 procesů realizovaných v chemickém průmyslu doma i v zahraničí.

Prof. Josef Pašek v sobě spojuje chemického technologa, inženýra, organického chemika i ekonoma. Naprosto ojedinělou spolupráci mezi vysokoškolským profesorem a průmyslovou praxí představuje jeho 55letá spolupráce s Moravskými chemickými závody Ostrava. Tamní výroba anilinu a cyklohexylaminu patří dodnes k chloubě české průmyslové chemie. Za skvělé výsledky své práce obdržel v minulosti celou řadu vysokých státních ocenění, v poslední době např. prestižní cenu Česká hlava, dále medaili Josefa Hlávky, cenu rektora VŠCHT Praha nebo Medaili Emila Votočka.


Zítra ve Vstupte!

Hostem Martina Štolla bude Ing. Petr Ponikelský.Od roku 2006 realizuje regionalistické disciplíny v praxi jako výkonný ředitel Národní akademie regionálního managementu, o.s. a přednáší na Vysoké škole regionálního rozvoje v Praze, kde zároveň působí jako vedoucí katedry regionalistiky. Hlavní témata: o potenciálu života mimo centrum, o možnostech měření kvality života, o výhhodách a nevýhodách podložených statistickými údaji.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.