Agentura pro začleňování se v Sokolově zaměří na integraci dětí

22. září 2011

Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách se chce v Sokolově zaměřit mimo jiné na integraci dětí ze 4. základní školy, kterou město v příštím roce uzavře. Podle lokálního konzultanta Milana Greinedera by agentura měla pomoci s optimálním přechodem dětí do ostatních škol ve městě.

Pomoci by v tom měli asistenti pedagogů, kteří už působili na 4. základní škole a dvou dalších školách ve městě. Podle Greinedera jich bude potřeba okolo šesti. Každý tak bude mít na starosti 50 až 60 dětí.

Agentura začala v Sokolově působit letos. V současné době připravuje situační analýzu a vytváří lokální partnerství s neziskovými organizacemi, městem, školami a dalšími institucemi, které se s problematikou sociálně vyloučených rodin setkávají. V Sokolově jde zejména o obyvatele čtvrti kolem nádraží a v okolí kina Alfa.

Agentura bude ve městě působit tři roky a ačkoli sama neposkytuje žádné dotace, pomáhá s přípravou projektů a žádostí o dotace ze strukturálních fondů Evropské unie. Díky nim by mohl i Sokolov získat peníze na práci s nepřizpůsobivými obyvateli, například by mohl vzniknout nízkoprahový klub a podobně.

Podle Greinedera nemá agentura ani její partneři z řad nevládních organizací informace, že by v Sokolově hrozila podobná situace jako ve Šluknovském výběžku, kde je už několik týdnů napjatá situace mezi místní obyvateli a nově přistěhovanými Romy. Kvůli jejich údajně zvýšené kriminalitě se tam od srpna konalo několik demonstrací a na bezpečnost tam dohlíží pořádkové jednotky z Prahy.

autor: Pavla Sofilkaničová | zdroj: ČTK
Spustit audio