Knihy desetiletí: Balabánovy povídky a Šrutovi Lichožrouti

23. září 2011

Český knižní trh nabízí každým rokem téměř patnáct tisíc titulů, smysl literárních cen je tedy jasný: přitáhnout k pozornost k těm nejkvalitnějším knihám a usnadnit tak potenciálním čtenářům výběr. I proto vyhlásilo občanské sdružení Litera anketu o titul desetiletí, přičemž se netají inspirací udílením britské Man Booker Prize.

Osloveno bylo přibližně 300 osobností z knižní branže (knihkupci, knihovníci, autoři, překladatelé, publicisté, pedagogové, organizátoři literárních akcí apod.), zasláno bylo 105 platných hlasovacích lístků. Náhledně se ve druhém kole vybíralo z již nominovaných titulů: do užšího výběru byly nominovány tři romány, jedna sbírka povídek, básnická skladba a memoáry. Na knihu desetiletí pro děti pak byl nominován román, obrázkové leporelo a nonsensová poezie. Zatímco absolutní vítěz výroční ceny Magnesia litera získá mimo jiné až 200 tisíc korun, autor knihy desetiletí se bude muset spokojit s mediální pozorností.

Nominace (tučně označen vítěz):
Antonín Bajaja: Zvlčení (Litera za prózu 2004)
Jan Balabán: Možná že odcházíme (Litera za prózu 2005)
Bohumila Grögerová: Rukopis (Kniha roku 2009 a Litera za poezii)
Ivan Klíma: Moje šílené století (Litera za literaturu faktu 2010)
Jan Novák: Zatím dobrý (Kniha roku 2005)
Martin Ryšavý: Cesty na Sibiř (Litera za prózu 2009)

02442169.jpeg

Knihy pro děti a mládež
Petr Nikl: Záhádky (Kniha roku 2008 a Litera za knihu pro děti a mládež)
Lucie Seifertová: Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí (Litera za knihu pro děti a mládež 2004)
Pavel Šrut: Lichožrouti (Litera za knihu pro děti a mládež 2009)

Obě oceněné knihy pro Radio Wave okomentoval zakladatel výročních knižních cen Magnesia Litera, publicista Pavel Mandys.

Spustit audio