O odpad ze zeleně ve Vimperku se postará nová kompostárna

23. září 2011

Nerudovský problém „Kam s ním“ – alespoň v oblasti likvidace bioodpadů, které vznikají při údržbě městské zeleně i na plochách soukromých vlastníků – vyřešilo město Vimperk. Vedení města totiž slavnostně otevřelo kompostárnu v areálu čistírny odpadních vod.

Už před otevřením ukázala nová kompostárna ve Vimperku, co umí. Zařízení za více než 31 milionů korun, s jehož financováním pomohl městu Vimperk Státní fond životního prostředí a Evropská unie, začínají využívat nejen městské služby ale také obyvatelé města.

„Určitě lidé přijdou na to, že se to vyplatí. Je to výhoda. Přivezou si většinou zahradní odpad a odvezou si stejnou hmotnost v kompostové směsi. Je otázkou času, kdy se občané Vimperku a přilehlých obcí naučí sem odpad vozit. Kapacita kontejneru je při plném naplnění zhruba 13 tun směsi jednotlivých komodit - tráva, listí, větve, štěpka, seno,“ potvrdil provozní technik kompostárny Marek Dvořák.

Novou kompostárnu ve Vimperku už využil Ludvík Šimeček, který to k ní ze zahrádky nemá daleko. Kompostárna je podle něj přínosem nejen pro vimperské zahrádkáře: „Někteří možná hubují, že jim to tu chvilku smrdělo, ale myslím si, že si na to zvykneme a bude to dobré. Dá se říci, že jsem ji už částečně využil, protože to mám kousek a nemám starosti, co s odpadem. Navíc potom dostanu kompost na zahrádku. Teď jsem ho dostal na zkoušku, abych vyzkoušel, jak jim to funguje.“

Celkové náklady upřesnil vedoucí odboru životného prostředí Městského úřadu Vimperk Josef Kotál: „Celkové náklady projektu byly 31 milionů korun bez DPH. Evropská unie dodala 85 procent částky, státní fond dodal pět procent a město Vimperk se podílelo deseti procenty. Základem je fermentační stanice v areálu čistírny odpadních vod ve Vimperku, dále pak dozrávací plocha na skládce v Pravětíně, v projektu jsme dále realizovali i nákup techniky - nakladače, překopávacího stroje, míchače, drtiče a dalších zařízení.“

Protože se jedná o zatím ojedinělý projekt nejen na Vimpersku, vedoucí vimperského odboru životního prostředí Josef Kotál počítá s exkurzemi zájemců do kompostárny a ti, kteří do ní přivezou bioodpad, prý mohou nakouknout do zákulisí kompostárny

Vimperská radnice pořídila také na 120 zahradních kompostérů pro obyvatele města k tzv. domácímu kompostování. Vyřešila tak problém, kam s posekanou trávou z městské zeleně, od zahrádkářů a dalších majitelů travnatých ploch.

Redaktor Václav Malina se zajímal především o to, jak klape nové zařízení kompostárny. Podrobnosti se dozvěděl od provozního technika Marka Dvořáka.

autor: Václav Malina
Spustit audio