Světový den boje proti vzteklině

23. září 2011

Už druhým rokem po sobě připomene i v Česku obecně prospěšná společnost Veterináři bez hranic ČR (dále jen VSF-cz) Světový den boje proti vzteklině (World Rabies Day), který připadne na 28. září a je držen v desítkách zemí světa. Ve třech českých městech – v Brně, Liberci a Ústí nad Labem – budou 27. a 28. září pracovníci VSF-cz a další dobrovolníci ve spolupráci s Armádou spásy Brno, Nadějí Liberec, společností Dyntec, místními samosprávami a městskou policií pod heslem Zdravá zvířata, zdraví lidé očkovat proti vzteklině psy, kteří patří lidem bez domova.

Hlavním projektem VSF-cz je především pravidelná vakcinace psů a dalších domácích zvířat proti vzteklině v pasteveckých osadách v okolí jezera Turkana a pohoří Kulal na severu Keni. I v rámci české očkovací kampaně jde o to vytvořit okolo komunit lidí bezpečnou bariéru naočkovaných zvířat pro zamezení přenosu této nebezpečné nákazy. Ta se šíří z volně žijících populací zvířat, přes zvířata chovaná v lidské péči až na člověka.

Vzteklina neboli Lyssa patří od nepaměti mezi nejobávanější onemocnění člověka získaná od zvířat. Samotné jméno Lyssa přísluší v antické kultuře bohyni šílenství, dceři bohyně noci Nyx. Nákaza vzteklinou u zvířat i lidí končívá neodvratnou a bolestivou smrtí. Díky dramatickému průběhu a nevyhnutelnému fatálnímu konci se se zmínkami o vzteklině setkáváme již v mezopotámském zákoníku starém přes dva a půl tisíce let a tématu vztekliny se později nevyhnuli ani klasici antické literatury jako například Homér a Aristoteles (více najdete na www.vsf-cz.eu).

Vakcinace bude zahájena:

Liberec – 27. září, v 9.00 v Nízkoprahovém centru Naděje, Valdštejnská 259, Liberec
Brno – 28. září, v 9.00, v Nízkoprahovém denním centru pro lidi bez domova, Bratislavská 58, Brno
Ústí n. L. – 28. září, v 9.00, v městském útulku, Ústí nad Labem

Další informace o akci podají:

Liberec – MVDr. David Nejedlo – 606 543 999
Brno – MVDr. Jana Juránková – 777 102 311
Ústí nad Labem – MVDr. Václav Poživil – 602 723 881

autor: Veterináři bez hranic
Spustit audio