Ponorková nemoc akvarijních rybiček

23. září 2011
Monitor

Popudlivost a agresivita akvarijních rybiček může být známkou toho, že v příliš malé nádrži trpí „ponorkovou nemoci“.

Skupina lidí nucená žít delší dobu v těsném prostoru obvykle začne trpět takzvanou ponorkovou nemocí. K jejím příznakům patří časté hádky, zvýšená popudlivost a také agresivita. „Ponorka“ však nemusí vznikat jen u lidí nebo jiných savců. Biologové z Case Western Reserve University demonstrovali, že stejný problém může postihnout i obyčejné akvarijní rybičky. Kančíci citrónoví (Amphilophus citrinellus) patří mezi běžně chované druhy chichlid.

Vědci sledovali chování kančíků v různých podmínkách: v jejich jezerní domovině v Nicaragui, v umělém říčním toku v zoo a v malých nádržích, které se používají v zájmových chovech ryb. Zaměřili se na mladé jedince, u kterých agresivní chování nemá spojitost s rozmnožováním. Zjistili, že s velikostí nádrže a komplexitou jejího zařízení klesá frekvence agresivního chování. Nejhůře ponorková nemoc doléhá na kančíky, kteří jsou chováni v příliš malých a chudě zařízených nádržích.

Právě do této kategorie podle autorů studie naneštěstí spadá naprostá většina zájmových akvárií. Výsledkem je nejen výhružné chování, ale také vzájemné štípání, kousání a pronásledování, které může vést k vážným zraněním a úmrtí ryb.

Zdroj: Science Daily, Journal of Applied Animal Welfare Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.