23. září 2011

23. září 2011

The Klezmatics - Live at Town Hall

Newyorská skupina Klezmatics patří k hudebním průkopníkům - jako první totiž upozornila světové publikum na zaniklou tradici židovských klezmerbandů z Ukrajiny, Polska, Běloruska a dalších zemí východní Evropy. K zániku této hudební kultury na evropském kontinentě přispěla emigrace, statistiky udávají, že na přelomu 19. a 20. století se třetina ze zhruba devíti milionů východoevropských Židů vystěhovala na americký kontinent. Příčinou byly jak rasové pogromy, tak i bída. Mnozí z přistěhovalců či jejich potomků se uplatnili v hudbě - například skladatel George Gershwin se narodil jako Jacob Gershowitz židovským přistěhovalcům z Ukrajiny. O revival původního židovského repertoáru, dnes známého jako klezmer, se zasloužila až skupina Klezmatics, která vznikla v roce 1986 v New Yorku. Když před pěti lety slavila dvacáté výročí, uspořádala velkolepý koncert se spoustou zajímavých hostí. Živá nahrávka z tohoto koncertu, dvojalbum Live at Town Hall (laiv et taun hol) vyšla letos v září, při příležitosti 25. výročí existence skupiny - které skupina oslaví i v Praze - a to koncertem v úterý 27. září v paláci Akropolis.

Bobe Tanz

Di krenitse

Jedním z původních členů sestavy Klezmatics byl klarinetista David Krakauer, dnes uznávaný jako mistrovský hráč i na poli vážné hudby. Klarinet má v židovském stylu klezmer stejně klíčovou roli jako zpěv, některé klarinetové improvizace působí jako vysoce emocionální písně beze slov. David Krakauer byl také jedním z hostí koncertu Klezmatics, zachyceného albem Live at Town Hall, které dnes posloucháme.

Rhythm + Jews with Horns Medley

Eyliyohu hanovi

Newyorská skupina Klezmatics je známá především svými adaptacemi židovských písní a tanců z východní Evropy, ale na jednom ze svých dřívějších alb propojila židovské kořeny s černošským gospelem. S Klezmatics v tomto období vystupoval Joshua Nelson, černošský zpěvák, který má v repertoáru jak židovské, tak křesťanské písně: poslechněme si ho společně s Klezmatics z několik dní starého koncertního alba Live at Town Hall.

Elijah Rock

St. John's Nign

V dnešní Mosaice jsme poslouchali nahrávky z koncertního alba newyorské skupiny Klezmatics, Live at Town Hall. Pokud bydlíte v Praze, nenechte si ujít její vystoupení v úterý 27. září v paláci Akropolis.

Man in a Hat

Dzhankoye

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Frank London

Spustit audio