Výstava ukazuje i vzácné houby

24. září 2011

Milovníci houbaření zatím nemají kvůli suchému počasí mnoho možností, jak si užít svého koníčku. Proto jistě uvítají výstavu hub ve Valašském Meziříčí. Jen do této neděle jsou tam k vidění exempláře nasbírané pracovníky Muzea regionu Valašsko.

Výstava v zámku Kinských návštěvníkům představuje desítky druhů hub. K vidění jsou i vzácné exempláře, třeba Kozák barvoměnný nebo Kotrč němcův. „Houby jsme sbírali na třech lokalitách. Nebylo to ale snadné. Ještě noc před výstavou jsem ani nespala, protože jsme se bála, že bude výstava chudá,“ svěřila se jedna z pořadatelek Bohdana Orlová.

Výstava hub ve Valašském Meziříčí

Návštěvníci se mohou seznámit i s houbou, která v našich končinách není původní. Květnatec archerův byl do regionu zavlečen až z Austrálie. „Poprvé se objevil ve Francii, na území České republiky byl zaznamenán v roce 1963,“ podotkla Bohdana Orlová.

Výstavu doplňuje expozice o houbách v lidovém léčitelství a medicíně. Informační panely představují zajímavé příběhy z historie, tajuplné léčebné praktiky i využití hub v současné moderní medicíně. Výstava je přístupná do neděle 25. září od 9 do 17 hodin.

autor: rv
Spustit audio