K mainstreamu se nevrátím: Petr Zelenka v Rozhovoru měsíce

3. říjen 2011

Novou programovou řadu profilových rozhovorů zavádí od počátku října webové rádio Euro Jazz. Pravidelný hodinový blok bude pod názvem „Rozhovor měsíce“ představovat výrazné osobnosti české jazzové scény. Prvním hostem bude v pátek 7. října kytarista Petr Zelenka.

Poslechněte si záznam pořadu ze 7.10.2011:

„Chtěli bychom přinášet profilová interview s významnými jazzovými umělci, kteří mají co říct a v poslední době přišli se zajímavými projekty,“ říká autor projektu Petr Vidomus.

Osobností, která se v posledních letech výrazně umělecky posunula, je nesporně jazzový kytarista Petr Zelenka. Svou profesionální dráhu na české scéně zahájil již v 18 letech, kdy ho pro český jazz „objevil“ Martin Šulc. V roce 2000 debutoval nahrávkou Mafiosi (Cube-Metier), kde jej při poměrně tradičních úpravách jazzových standardů doprovázeli Jaromír Honzák a právě Martin Šulc. Když se Zelenka vrátil po pětiletém pobytu v Paříži, vydal ještě s francouzským kvartetem druhé album Memory Flash ovlivněné jak současným jazzem, tak arabskou, skandinávskou či moravskou lidovou hudbou.

02442858.jpeg

K mainstreamu se nevrátím Pak se ale cosi změnilo: kytarista a skladatel absolvoval několik zahraničních workshopů a podlehl kouzlu volné improvizace. „Cesta zpět už neexistuje, k jazzovému mainstreamu se už těžko vrátím,“ předvídá kytarista v rozhovoru pro Euro Jazz. Oči prý Zelenkovi otevřely workshopy v Kanadě, Norsku, nebo Rakousku, ale také vzrůstající zájem mladé generace českých jazzmanů (hlavně Vertigo, Vojtěch Procházka Trio) o volnější improvizaci. „Ty vlivy se valily ze všech stran,“ vzpomíná Zelenka.

Aktuální Zelenkovou výpovědí je nové album Projektu Z, které vyšlo u labelu Animal Music. V experimentální sestavě bez basy jsou potlačeny tradiční nástrojové role a Zelenka zde využívá celé spektrum šumů, preparací a ruchů. Vedle saxofonisty Marcela Bárty a bubeníka Dana Šoltise Zelenka přizval španělského flétnistu Rodriga Pareja. Nezůstalo jen u upuštění od basové linky, inspirován zahraničními lektory chtěl dát nástrojům jinou než jejich obvyklou roli. „Proč by nemohly bicí hrát melodii? Proč by kytara nemohla hrát roli bicích? Nechtěl jsem ustrnout v běžných rolích jednotlivých nástrojů,“ vysvětluje kytarista.

V pořadu Rozhovor měsíce Zelenka promluví nejen o Projektu Z, ale i o proměnách české jazzové scény či plánech do budoucna. Dotkne se i řady koncertů Improvising (Ob)sessions, jejichž záznamy bude webrádio Euro Jazz pravidelně vysílat.

Rozhovor měsíce – Petr Zelenka (60 minut):

Premiéra vždy první pátek v měsíci: 7.10. ve 14:00 Reprízy: úterý 11.10. v 17:00, neděle 16.10. ve 23:00

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.