Zámek Lešná se po opravách otevře návštěvníkům v listopadu

25. září 2011

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí je po nákladné rekonstrukci jako nový. Poslední fáze prací, které s přestávkami trvaly od sedmdesátých let minulého století, skončila tento týden. Po kolaudaci se začínají do bývalé vodní tvrze a později renesanční stavby stěhovat exponáty. Jako první už čekají na instalaci ojedinělé nástropní obrazy.

Muzeum regionu Valašsko investovalo do závěrečných oprav bezmála 34 milionů korun za podpory evropských fondů. Stavbaři tak od loňského listopadu rekonstruovali atrium s původní studnou, vyměnili podlahy v přízemí a spravili všechny vnitřní stěny. V patře pak odborníci zrestaurovali vzácné intarzované podlahy a odhalili unikátní ranně barokní strop. Budova má novou elektroinstalaci, ústřední topení a sociální zázemí. Samozřejmostí je plošina pro vozíčkáře.

Od prvního listopadu v zámku návštěvníci najdou čtyři stálé expozice věnované historii rodu Kinských či ekologické výchově - to díky zámeckému parku, který patří k perlám české arboristiky. Nezanedbatelným přínosem rekonstrukce je vznik pěti nových pracovních míst.

autor: rv
Spustit audio