Oteplování zmenšuje živočichy

29. září 2011

Malí korýši možná přinášejí odpověď na zajímavou hádanku: proč teplejší klima „zmenšuje“ některé živočichy.

Drobní vodní korýši klanonožci (Copepoda) reagují na oteplování klimatu změnou své tělesné velikosti. Experimenty prokázaly, že vzestup teploty o 1 stupeň Celsia „okrade“ dospělé klanonožce o 2,5 % jejich tělesné hmotnosti. Biologové z Londýnské univerzity chtěli tomuto fenoménu přijít na kloub a shromáždili údaje o 15 druzích klanonožců, kteří obývají otevřená moře. Zaměřili se přitom na to, jak rychle tito korýši rostou při různých teplotách vody. Došli k závěru, že v teplejší vodě se klanonožcům zrychluje metabolismus, takže rychleji rostou a přibývají na váze.

Zároveň však rychleji dosáhnou pohlavní zralosti, která jejich další růst zabrzdí. Výsledkem jsou podprůměrně malí dospělí korýši. Na první pohled bezvýznamné zmenšení už tak drobných korýšů může mít podle vědců následky pro celý ekosystém. Klanonožci jsou obvykle dominantní součástí zooplanktonu a jako takoví představují významný zdroj potravy malých ryb, mořských ptáků a velryb. A pokud se má například hladová velryba nasytit „zmenšenými“ korýši, bude jich muset ulovit větší množství. Klanonožců by tak mohlo začít ubývat.

Zdroj: The American Naturalist

autor: ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.