Významného vědce J.M. Komárka připomíná pamětní deska na Šumavě

26. září 2011

Neopracovaný žulový kámen osazený pamětní deskou připomíná na šumavské lesní cestě ze sedla na Špičáku k Černému jezeru významného českého vědce, pedagoga a spisovatele Julia Miloše Komárka. Pamětní desku železnorudskému rodákovi a jednomu ze zakladatelů Výzkumného ústavu pro ochranu lesa instalovaly Lesy České republiky.

J.M. Komárek (1892 až 1955) svůj profesní život zasvětil přírodě, lesu a myslivosti. Stal se uznávaným odborníkem v zoologii i botanice. Svým bohatým je dnes profesor Komárek příkladem osobnosti snažící se přímo ukázkově, ale zároveň přirozeně a citlivě skloubit zájmy lesnictví, přírodovědy a ochrany přírody.


Komárek se v roce 1921 zařadil mezi zakladatele Výzkumného ústavu pro ochranu lesa a stál v jeho čele od založení do roku 1945. Nástupnickou organizací je dnes Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti v Jílovišti u Prahy. Jeden z prvních úkolů ústavu představoval boj s tehdejším rozsáhlým výskytem bekyně mnišky v lesích. Ve 30. letech 20. století se zaměřil také na výzkum šířícího se houbovitého onemocnění jilmů nazývaného grafióza, ústav prováděl rovněž průzkum zdravotního stavu karpatských lesů. Komárek také krátce působil ve vedení Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a v roce 1954 s kolegy založil Entomologickou laboratoř Akademie věd. O ochraně lesa hovořil na řadě mezinárodních kongresů, například v Paříži, Stockholmu, Budapešti či Římě.

Pozadí památníku tvoří řada stromů s výhledem do šumavského podhůří, poblíž je i odpočívadlo. Lesy ČR v dané lokalitě Šumavy už dříve vybudovaly odpočívadla, obnovily starší turistické stezky, zrenovovaly několik studánek a zřídily naučné stezky Vlčí jámy a Dolování zlata u Petrovic u Sušice. Nyní připravují u Hartmanic geologicko-přírodovědnou naučnou stezku Mouřenec, která by měla být slavnostně otevřena na jaře.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio