Zoo Praha oslaví 80 let

26. září 2011

Bohatý program, slavné osobnosti, atmosféra 30. let – to vše nabídne pražská zoo na Den české státnosti, kdy oslaví 80. výročí svého založení.

28. září 1931 se poprvé otevřely brány pražské zoo, jejímž zakladatelem byl prof. Jiří Janda. Osmihektarový areál s několika málo zvířaty se za 80 let existence proměnil v šedesátihektarovou zoo s téměř 5000 obyvateli. Historické milníky, ale i budoucí rozvoj Zoo Praha přiblíží ve středu 28. září program Výroční slavnosti.

Zahájení proběhne za účasti ředitele zoo Miroslava Bobka v 11 hodin v amfiteátru expozice lachtanů. Pražské zoo přijdou popřát významní prezidenti, králové a královny! Mezi jinými např. královny vrhu oštěpem - Dana Zátopková a Barbora Špotáková, dále pak nositelka královské ceny Thalie Barbora Hrzánová. Chybět nebudou ani královny krásy.

Dopolední program obohacený vystoupením krasoplavců vyvrcholí ve 12.30 hodin křtem nejmladšího lachtana jihoafrického narozeného v Zoo Praha. Vnuka povodňového hrdiny Gastona pojmenuje plukovník Jiří Vávra, který se v roce 2002 podílel na Gastonově záchraně.

Prof. Janda se slonem Babym

Druhý blok oslav začne ve 14 hodin u výběhu koní Převalského. Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda společně s královnou českých komediálních hereček a letošní osmdesátnicí Jiřinou Bohdalovou pokřtí 216. hříbě narozené v Zoo Praha.

Atmosféru 30. let dokreslí swingová kapela, ale i zaměstnanci oděni do noblesních šatů z doby profesora Jandy. Každý návštěvník, který na oslavu dorazí taktéž v dobovém kostýmu, bude mít vstup za korunu! Stejné zvýhodnění platí i pro držitele jména Král.

U Vzdělávacího centra budou návštěvníkům k dispozici speciální služby - kadeřnický salon, který vykouzlí zájemcům dobové účesy a fotograf, který je zvěční v historických kostýmech u automobilu z roku 1931.

autor: Zoo Praha
Spustit audio