Zahraniční tisk o státním převratu v Gruzii

Státní převrat v Gruzii a odstoupení Eduarda Ševardnadzeho z postu prezidenta je námětem většiny článků a komentářů zahraničních deníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční tisk

zahraniční tisk | Foto: Jan Rosenauer

Německý tisk k tomu má hned několik důvodů. Více berlínský zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský:

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský cituje z německého tisku

V poslední chvíli Ševarnadze dokázal, že si zaslouží úctu. Píše se v dnešním vydání polského listu Gazeta Wyborcza. Z deníku cituje varšavský zpravodaj Pavel Novák:

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák cituje z polského tisku

Víkendové chorvatské volby vyhrála Chorvatská demokratická unie. Britský deník Financial Times k tomu píše: nacionalističtí demokraté získali víc než dvakrát tolik hlasů než sociální demokraté a vládnoucí koalice. Šéf demokratů, Miomir Zuzul, neopoměl hned po volbách sdělit světu, že jejich zvolení změní situaci na Balkáně k lepšímu. Jsme umírnění konzervativci, popsal Zuzul svou unii.

Chorvatští demokraté zároveň prohlašují, že od dob bývalého šéfa strany Fraňa Tudžmana, který vedl Chorvaty během války, se od základu změnili. O tom ale budou muset své sousedy hlavně Srby teprve přesvědčit. Deník Financial Times nicméně připomíná, že HDZ, neboli Chorvatská demokratická unie, skutečně nacionalistické sklony má.

Je součástí všeobecného trendu na Balkáně i ostatní země se k nacionalistům vracejí. Chorvatští demokraté ale takové zaměření popírají. Jejich novým sloganem prý je: chorvatským národním zájmům bude nejlépe v Evropské Unii, dodávají dnešní Financial Times.

Deník Australian se věnuje fenoménu zastřeleného amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. V době atentátu, v listopadu 1963, mělo o svém prezidentovi dobré mínění pouhých padesát devět procent Američanů. O čtyřicet let později už jich je osmdesát čtyři procent.

Počet Kennedyho obdivovatelů vzrostl bez ohledu na kompromitující informace, které po celou dobu přinášeli jeho životopisci. Shovívavé přimhouření očí nad Kennedyho sexuálními výstřelky je ještě pochopitelné. Prezident měl ale také na svědomí válku ve Vietnamu či špatné vztahy s Kubou.

Odkud se tedy v Američanech bere ta nekritická láska ke kultu Johna Fitzgeralda? Víc než jeho politické boty, zajímá Američany, jak se zastřelený prezident vypořádal s chronickou bolestí zad. Právě jeho statečný boj se zdravotními komplikacemi vyvolal u lidí představu hrdiny, který se mohl vyhnout službě v armádě, ale neudělal to.

Svou roli hraje i to, že navždy zůstane ve vzpomínkách jako mladý, svěží politik. Demokraté upozorňují i na některá Kennedyho správná rozhodnutí: třeba jeho daňovou politiku nebo zlepšení lékařské péče. Všechno dohromady nejspíš způsobí, že za čtyřicet let bude JFK obdivován stejně jako dnes, vysvětluje australský deník Australian.

Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme