Obžalovaný ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Radomír Maráček bude odvolán z funkce

26. září 2011

Ředitel olomoucké Fakultní nemocnice Radomír Maráček, který kvůli veřejným zakázkám čelí obžalobě ze tří trestných činů, už toto zdravotnické zařízení nepovede. Z funkce ho v příštích týdnech odvolá ministr Leoš Heger. Na místo vypíše výběrové řízení. Šéf resortu zdravotnictví to oznámil během dnešní návštěvy nemocnice.

Současně ocenil Maráčka jako dobrého manažera a přeje mu, aby byl obvinění soudem zproštěn. Případ se podle něj ale táhne a zařízení potřebuje ředitele, který ho bude naplno řídit. Maráček si vzal po obžalobě neplacené volno a nemocnici šéfuje jeho zástupce. Heger k záležitosti uvedl. "Jsem se seznámil s podstatou případu a jsem zvědavý, jak ho soud posoudí. Já bych přál panu řediteli, aby byl obvinění zbaven, protože on tady udělal velké dílo a rozhodně tu nemocnici povznesl," řekl Heger.

Maráček Hegerovo rozhodnutí respektuje, nyní zřejmě zamíří do soukromé sféry. Pokud do vypsání konkurzu na místo šéfa Fakultní nemocnice Olomouc jeho kauza nebude skončena, určitě se do něj hlásit nebude. Trvá na své nevině. Pokud by byl u soudu v dohledné době očištěn, do vedení největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě by se chtěl vrátit. "Já se k případu stavím pořád stejně, považuji to za svým způsobem opravdu nešťastně vytvořenou kauzu. Samozřejmě všechno je nyní v rukou pana ministra. Já tím, že necítím vinu, tak nehodlám sám z funkce odstoupit," prohlásil Maráček.

Ten je obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policisté ho stíhají od letošního února. Státní zástupce vyčíslil způsobenou škodu na téměř sedm milionů korun.

Anna Kajlíková

autor: sra
Spustit audio