Stanislav Peleška o mářím listu balšámovém

28. září 2011
Stanislav Peleška radí

Do složnokvětých neboli hvězdnicovitých květin patří také tato vytrvalá bylina. V minulosti byla hojně pěstována nejen v zahrádkách, ale i ve volnější krajině, dokonce jako hospodářská trvalka, má širokou účinnost nejen jako voňavá léčivka.

Na třicet dalších lidových názvů je důkazem upotřebení mařího listu (latinsky TANACETUM BALSAMITA nebo BALSAMITA MAJOR nebo CHRYSANTHEMUM BALSAMITA). Pod označením "biblový list" se používal jako záložka do Bible, pojmenování "bylina Panny Marie" zase bylo dokladem zasvěcení panně Marii - stejně jako "máta Matky Marie."

Než se začalo dochucování piva chmelem, používal se do něj právě balšám vratičový - k chuti i barvě piva.

Maří list balšámový (TANACETUM BALSAMITA)

Vratič balšámový, také vratič máří list, je mrazuvzdorná vytrvalá rostlina, která kvete v pozdním létě a začátkem podzimu. Původem je z východní Evropy a Asie, u nás byla v mnoha zahrádkách. Hustý, dole dřevnatějící keř, vyrůstá do výšky zhruba 80 cm a roste snadno v každé sušší půdě na slunném místě.

Vrcholové žlutokvěté okolíky i listy silně voní mátou a balzámovou chutí, mírně se přidávají do masových směsí a zeleninových pokrmů. Sušené listy s květy se přidávají do vonných pytlíčků a potpourri. Běžně se přidávají zelené i sušené listy do voňavých osvěžujících čajů.

Vratič balšámový neboli maří list, také jako tzv. ženská máta, odkazuje na dřívější léčebné využití pro jeho stahující účinky k vypuzování střevních parazitů a ulehčování menstruačních bolestí - zakazuje se jeho podávání těhotným ženám.

Je to mrazuvzdorná vytrvalá bylina, která po dlouhou dobu kvete, listy se suší během podzimu a uchovávají se jako běžné sušené léčivky. Pozdě, na podzim nebo na jaře, se rostlina sestříhne u země, z kořenů vyrazí k novému vzrůstu a kvetení. Snáší, spíše potřebuje, plné oslunění.

Maří list
autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.