Obchody České konsolidační agentury šetří kontrarozvědka

Bezpečnostní informační služba prověřuje transakce České konsolidační agentury, která prodává dluhy firem, působících v Česku. Radiožurnál získal informace o aktivitách tajné služby ze dvou na sobě nezávislých zdrojů z kontrarozvědky a Poslanecké sněmovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova BIS

budova BIS | Foto: BIS.cz

Mluvčí BIS Jan Šubrt sice odmítl zjištění oficiálně potvrdit, ale nevyvrátil je. "Co mohu ale potvrdit je trvalý zájem o to, co se ve vyšších patrech naší ekonomiky odehrává," uvedl Šubrt.

O chod konsolidační agentury se zajímá také Nejvyšší kontrolní úřad. Detailní prověrku nařídil kvůli sporu o prodej balíku pohledávek společnosti EC Group i ministr financí Bohuslav Sobotka. Navíc pozastavil obchod s pohledávkami.

Výsledky prověrky mohou ovlivnit personální obsazení agentury. "Ministr dal konsolidační agentuře termín, do kdy má předložit analýzy smluv, to je zhruba do poloviny prosince. Na základě analýz se rozhodne, zda dá vládě návrh na případné personální změny v ČKA," naznačuje mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Konsolidační agentury minulý týden prohrála část arbitrážního sporu s EC Group. Firma koupila balík 950 pohledávek v hodnotě 39 miliard korun za 3,4 miliardy, později agenturu obvinila, že všechny odkoupené pohledávky státu nepatřily a nemůže je proto vymoci. ČKA tak bude muset firmě vrátit zpět kolem 360 miliónů.

EC Group původně navrhovala vyrovnání. To by podle člena dozorčí rady ČKA Pavla Peška český stát stálo víc než prohraná arbitráž. "Kdyby agentura přistoupila na smír, tak by výsledek byl horší cirka o sto miliónů než u arbitráže," uvedl.

Dozorčí radu tvoří osm politiků. Vedle Peška z US-DEU jsou v agentuře Vlastimil Tlustý, Michal Doktor, Vladimír Doležal a Miloslav Vlček za ODS. ČSSD zastupují Josef Hojdar a Alfréd Michalík. Pavel Tollner je členem KDU-ČSL.

Martin Hromádka, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme