Environmentalistika a rozvojové země

28. září 2011
Sedmý světadíl

Ekonomický a sociální rozvoj zemí jde mnohdy ruku v ruce s ekologickými katastrofami. Jinými slovy, chudé země často nedbají na přírodu.

V dalším dílu seriálu Věda a rozvojové země proto budeme hovořit o rozvoji z pohledu environmentalistiky, oboru, který zkoumá vzájemné působení člověka a ekosystémů i prevenci znečišťování životního prostředí. O tom, zda je vůbec možné, aby se chudé země rozvíjely, aniž by docházelo k ničení planety, bude v dnešním Sedmém světadílu hovořit docent Pavlel Nováček z katedry rozvojových studií na Přírodovědecké fakultě Palackého univerzity v Olomouci.

Indonésie: Země tisíců ostrovů a ostrůvků
Těšit se můžete také na pokračování cyklu fejetonů o Indonésii. Od doktorky Michaely Budiman se tentokrát dozvíme o mnohdy překvapivých kulturních rozdílech Indonésanů.

Tradiční indonéská restaurace

Světová etnická hudba
Ve Světové etnické hudbě představíme newyorskou bluesovou kapelu Hazmat Modine. Čím se tato kapela nechává inspirovat prozradí Petr Dorůžka.

Svět a migrace
Singapur, brána pro imigranty otevřená, to bude další téma pravidelné rubriky Svět a migrace s Davidem Ašenbrylem.

Bohové a faraoni
Na závěr dnešního Sedmého světadílu budeme číst z knihy egyptských mýtů. Starověké egyptské mýty a legendy z knihy Jiřího Tomka Bohové a faraoni pro rozhlas upravil a zrežíroval Tomáš Vondrovic. Účinkuje Jiří Klem.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.