Výstava hub v Louňovicích předvedla i houbařské rarity

28. září 2011

Už počtvrté se sešli houbaři a milovníci hub na Benešovsku, aby obdivovali nálezy z blanických lesů při další výstavě hub v Louňovicích pod Blaníkem. Výstava se konala v rámci letošních Svatováclavských slavností v objektu správy Chráněné krajinné oblasti Blaník.

Výklad o houbách, o jejich sběru a jedovatosti podal mykolog Pavel Špinar. Ten také odpovídal na četné dotazy houbařů. Návštěvníci výstavy, která se konala v rámci letošních Svatováclavských slavností, obdivovali na dvě stovky různých druhů hub, které pracovníci správy nasbírali v okolích lesích.

„Je tu rozmanitá skladba hub, hodně hřibovitých, lišky, ryzce, holubinky, ale i méně běžných druhů včetně dřevokazných. Houby jsme sbírali po dva dny před výstavou, protože dlouho nevydrží,“ řekla pracovnice správy CHKO Blaník Ivana Křížová s tím, že vzácnější druhy přivezl z táborských lesů mykolog Pavel Špinar. Ten na výstavě také radil návštěvníkům, jak a které houby v lese sbírat, informoval o rozdílech mezi podobnými druhy hub a zájemcům doporučil i některý z houbových receptů.

Návštěvníci výstavy také přinášeli své vlastní úlovky, které jim pomáhal mykolog určit.
„Lidé se většinou ptají na hlavní znaky muchomůrky růžovky a muchomůrky tygrované, a potom na ryzce syrovinky, protože to je hodně oblíbená houba. Je to dobře, že se ptají, protože jim to mohu vysvětlit,“ řekl mykolog Pavel Špinar a dodal, že na výstavě je řada skvostů, jako třeba hřib moravský, který je jedním z našich nejvzácnějších hřibů. Velmi vzácný pazoubek zelený či tmavočerný, který roste jen v několika lokalitách a je zákonem chráněný. Plodnice pazoubku z výstavy v Louňovicích proto poputují do budějovického muzea. Návštěvníci viděli i vzácný lošákovec rezavý a lošák libovonný, který voní po anýzu.

Výstava hub v Louňovicích

„Velké chyby se houbaři dopouštějí, že je řežou, místo aby je vykroutili a často vídávám, jak lidé nosí houby v igelitových taškách. To je něco hrozného. V létě se houby v igelitce zapaří a jsou jedovaté bezmála jako muchomůrka zelená. Co mě také vadí je, když vidím, že přede mnou někdo houby rozkopal, to je škoda,“ povzdechl si mykolog.

„Houby v těchto dnech opět začínají růst, hlavně podzimní druhy. Po vedru, které bylo před dvěma týdny trochu pršelo a ochladilo se. Našli jsme hodně lišek, kozáků, křemenáčů a hřibovitých hub,“ dodala pracovnice správy chráněné krajinné oblasti.

autor: Karel Chlumec
Spustit audio