Obyvatelům Kaplice se nelíbí kácení stromů ve městě

29. září 2011

Lidé v Kaplici na Českokrumlovsku v poslední době nelibě nesou kácení stromů v obytných zónách města a na veřejných prostranstvích. Podle radnice je ale takové kácení nutné. Vedení města má navíc v ruce odborné posudky, které jednoznačně potvrzují, že by pokácené stromy mohly být životu nebezpečné.

„Nedovolíme si žádný strom porazit bez posudku dendrologa. V případě, kdy je strom životu nebezpečný a nachází se v prostorách s velkým pohybem obyvatel města, dá dendrolog výslovné doporučení ke kácení. U nás se například jednalo o stromy u opravované kaple, kde někteří obyvatelé upozorňovali, proč se porážejí, když jsou dravé, ale protože to bylo v místech, kde lidé čekají na smuteční obřad, dal dendrolog povolení ke kácení okamžitě,“ upřesnil kaplický starosta Pavel Talíř.

Několik stromů muselo padnout i v parku.

Kaplická radnice zároveň zajišťuje výsadbu nových stromů. Porostou například u zmiňované kaple, budou ale menší a jejich růst budou regulovat odborníci. Další nové stromy budou například na Suchém vrchu. Nad bývalým rehabilitačním střediskem je zase nově vysázená lipová alej, o kterou se starají žáci základní školy.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio