Jihočeši jsou ve sběru elektroodpadu nejlepší v republice

29. září 2011

Lidé na jihu Čech se naučili odevzdávat drobný elektroodpad do červených kontejnerů. V Českých Budějovicích měly premiéru na konci roku 2009, teď jich slouží na území města celkem 35, v celém kraji je jich pak více než stovka.

Pavel Peroutka, regionální manažer společnosti Asekol, která se zabývá recyklací odpadu, doplňuje: „V Jihočeském kraji bylo v letošním roce sebráno více jak 42 tun elektroodpadu. To je nejvíce z celé republiky. Je to dáno i tím, že Jihočeský kraj byl prvním krajem, kde byly kontejnery rozmístěny ve všech městech a obcích, které o toto službu měly zájem.“

„V Jihočeském kraji je aktuálně 119 červených kontejnerů, kromě Českých Budějovic jsou zapojena města Tábor, Písek, Strakonice, Jindřichův Hradec, Veselí nad Lužnicí, Soběslav a podobně,“ dodal Peroutka.

35 červených kontejnerů na drobný elektroodpad už mají k dispozici v ulicích města občané Českých Budějovic. V kontejnerech končí nejen baterie, ale třeba i mobily, holicí strojky, počítačové klávesnice, myši a další vysloužilý elektronika a přístroje. Lidé červené kontejnery hojně využívají.

Jak říká Aleš Mikšátko z českobudějovického magistrátu, fungují ve městě zatím necelé dva roky a podařilo se už překonat i počáteční problémy s nenechavci: „Kontejnery byly určitou skupinou lidí vždy převráceny a vybírány. Celý loňský rok jsme přemýšleli nad způsobem zabezpečení. Společnost Asekol pak přešla na kontejnery, které jsou těžší a při převržení musí dotyčný vyvinout sílu 500 kilogramů, aby je otevřel. Od změny typu kontejnerů na jaře letošního roku k tomuto jevu už nedochází.“

autor: Ivan Mls
Spustit audio