Záhadná neutrina opět překvapují

29. září 2011

Před několika dny překvapily odborníky poznatky částicových fyziků, že existují částice, které se možná mohou pohybovat rychleji než světlo.

Jsou jimi pozoruhodná neutrina. Měření naznačující, že by se neutrina mohla pohybovat nadsvětelnou rychlostí, však nejsou prvním šokem, který tyto částice fyzikům připravily. Naopak - patří k nejzáhadnějším základním neboli elementárním částicím vůbec. Jsou všudypřítomná - jsou to druhé nejhojnější částice ve vesmíru. Jsou ovšem prakticky nepolapitelná, neboť jsou neuvěřitelně pronikavá a dokáží zcela nerušeně procházet běžnou hmotou - ani celá zeměkoule pro ně nepředstavuje v podstatě žádnou překážku.

Vědci museli navrhnout velmi důmyslné metody, jak vůbec potvrdit existenci elektricky nenabitých, neutrálních neutrin - a ještě složitější, jimiž by odhalili alespoň některé jejich vlastnosti. A přišla první překvapení: Ačkoliv si fyzikové dlouho mysleli, že neutrina jsou nehmotná, že mají - odborně řečeno - nulovou klidovou hmotnost, ukázalo se, že tomu tak není, třebaže jejich hmotnost je nesmírně malá. Bádání v minulých letech navíc ukázala, že neutrina jsou malí chameleoni, kteří dokáží měnit svou identitu - takzvaně oscilovat. Tuto jejich schopnost studují i čeští fyzikové, mezi nimi doktor Vít Vorobel z Ústavu částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kterého se Jana Olivová zeptala na podrobnosti.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.