Nejmladší nodosaurus

29. září 2011
Monitor

Paleontologové popsali nový druh obrněného dinosaura. Pozoruhodné je, že fosilie patří sotva vylíhlému mláděti.

Čerstvě vylíhlé dinosauří mládě nemělo moc štěstí. Krátce poté, co se vyklubalo z vajíčka, ho smetla záplava a mládě utonulo. Jeho tělíčko zapadlo do vrstev sedimentů, které ho uchovaly na dalších 110 milionů let. Fosilii v roce 1997 objevil v Marylandu amatér, který ji předal paleontologovi a odborníkovi na systematiku dinosaurů Davidu Weishampelovi z Lékařské fakulty Univerzity Johnse Hopkinse.

Zkoumání fosilie ukázalo, že pouhých 13 cm dlouhé mládě patří mezi obrněné býložravce nodosauridy, kteří v dospělosti měřili 6 až 9 metrů. Počítačová analýza lebky ukázala, že mládě mělo kratší čenich než popsané druhy. Dostalo proto jméno Propanoplosaurus marylandicus a stalo se jediným zástupcem nového rodu i druhu. Nodosauři se v období křídy vyskytovali na různých místech světa, ale ve Spojených státech jsou jejich nálezy vzácné.

Mládě je také vůbec nejmladším známým jedincem nodosaura. Malá velikost a porézní kosti by mohly ukazovat i na nevylíhlé mládě, ale dinosauřík byl zřejmě schopen samostatného pohybu. David Weishample je proto přesvědčen, že šlo o mládě, které se vylíhlo krátce před svou smrtí.

Zdroj: Science Daily, Journal of Paleontology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.