Karel Pacner

2. říjen 2011

Před 50 lety a několika měsíci dobylo lidstvo vesmír. To když se sovětský kosmonaut Jurij Gagarin vydal na riskantní misi – strávil jako první člověk celých 108 minut ve vesmíru. Tato událost zásadně ovlivnila život mimo jiné i Karlu Pacnerovi, publicistovi a novináři, který proslul především jako popularizátor vědy. Své otázky mu pokládal Petr Král.

Zatímco v dubnu roku 1961 neměli žádní novináři na kosmodrom Bajkonur přístup, o osm let později, tedy v červenci 1969, už byla situace a místo jiné. V Kennedyho vesmírném středisku na Floridě a v Houstonu sledoval let Appola 11 na Měsíc na vlastní oči i Karel Pacner.

Přestože se Sověti dostali do vesmíru jako první, vesmírné závody v 60. letech podle něj na plné čáře vyhráli Američani. A to rovnou z několika důvodů. „Nikita Chruščov se ve své nadutosti domníval, že Američani svůj let na Měsíc nemyslí vážně. Teprve tři roky poté, co prezident Kennedy v roce 1961 vyhlásil záměr dobýt Měsíc, se k něčemu podobnému rozhodli i Rusové,“ přibližuje Karel Pacner jeden z důvodů, proč Rusové ve vesmírném závodu s Američany postupně zaspali.

Na straně USA navíc byly i peníze. Zatímco Rusové do vesmírného programu investovali přibližně tři a půl miliardy rublů, Američané obětovali až neuvěřitelných 25 miliard dolarů. „Sověti navíc neměli dostatečně širokou vědeckou základnu, ktrá by něco podobného jako Američané dokázala zvládnout.“

Existovala vlastně podle Karla Pacnera alespoň hypotetická šance, že by Rusové dobyli Měsíc dřív než Američané? Nejen na to se Petr Král svého hosta zeptal. Padly však i další dotazy. Bude už brzy vesmírným projektům naplno vládnout Čína? Je svět prodchnut špióny víc, než si umíme představit? A lze vědu popularizovat, aniž by jí bylo jakkoliv ublíženo?

Záznam celého rozhovoru s Karlem Pacnerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.