Bezlesí v české krajině

5. říjen 2011

Pro nás a naši krajinu je turecká cesta, o které jste se dozvěděli včera, mementem. Naše krajina má za sebou obdobnou historii, jejíž následky dnes pociťujeme v plné míře.

To, co se dnes děje v Turecku, se dělo u nás v době našich prapradědečků a pradědečků a dodnes pokračuje. Když porovnáme staré fotografie české krajiny se současným stavem, máme dojem, že ty staré pocházejí odněkud z Bosny. Dnes většinu zachycených prostorů pokrývá les. Okolí Prahy je smutným výsledkem budování zeleného pásu a zkrášlení opuštěných pastvin. Stejně truchlivé bylo i zalesnění Řípu zahájené r. 1847, které mělo tuto památnou horu navrátit do takového stavu, v jakém naň vystoupil praotec Čech – aspoň dle představ tehdejších vlastenců. Uvedené akce byly namnoze prováděny z idealistických pohnutek, nesledovaly jen ekonomický prospěch, ale i zkrášlení krajiny.

Hrad Trosky (fotografie z roku 1898)

V menší míře tato činnost dále probíhá. Příkladů je bezpočet, uveďme jen dnešní rezervaci Tiché údolí na severozápadě Prahy nebo hrad Trosky. Dnes skloňujeme do omrzení úhyn horských smrčin, ale to, co zpestřovalo volnou krajinu a dnes beznadějně mizí, nejsme již schopni vnímat.

Článek publikujeme se souhlasem časopisu Vesmír 10/2011.

autor: Vojen Ložek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.