Klimatické změny v Mau Forest v západní Keni

6. říjen 2011

Rychlý populační růst v Africe vede k zásadním změnám krajiny: odlesnění, odvodnění mokřadů a jejich přeměně na zemědělskou půdu, devastaci savan nadměrnou pastvou.

Změny probíhají několikanásobně rychleji, nežli tomu bylo ve středověku při kolonizaci lesů Evropy. Odehrávají se v rozmezí desítek let a jejich následky rozezná i jediná lidská generace. Zemědělské produkty extrémně levné pracovní síly se prosazují v globální ekonomice. Tlak na přírodní zdroje se stupňuje. Chybí účinné zákony na ochranu lesů, vody a krajiny. K dispozici je moderní technika i kapitál a hlavně domorodé paže s mačetou a motykou.

Východoafrická Keňa nebyla nikdy souvisle zalesněna. Pouze hornatá část na západě Keni má klimatické podmínky vhodné pro vysokokmenný porost. V druhově bohatých lesích původně žily jen kmeny lovců a sběračů, ale postupně je osídlili také zemědělci. Odlesňování vyvrcholilo v druhé polovině 20. století. Dnes, na začátku století jednadvacátého, zaujímají původní tropické lesy méně než 2 % rozlohy Keni i Etiopie.

Řeka Njoro je jedním z hlavních přítoků do jezera Nakuru a pramení v oblasti Mau Forest. Situace v období dešťů v říjnu 2008. Obvykle vodní hladina sahala po horní hranici mostu.

Lesní komplexy, podobně jako velká jezera, poskytují obživu, takže v jejich okolí dosahuje populační hustota až 1000 obyvatel na km2. Lidé zde chovají kozy, skot, drůbež, pěstují zeleninu, pálí dřevo a ilegálně je těží pro výrobu dřevěného uhlí i pro přímý prodej. Les řídne a mizí z něj velké stromy. Drasticky ovšem působí nadnárodní společnosti, které přeměňují velké plochy lesa na plantáže. Teprve r. 2003 keňská vláda poprvé přiznala, že bude muset čelit vážným environmentálním problémům, vyplývajícím z nerozvážného lesního „hospodaření“. Místní obyvatelé už pociťují následky odlesnění na vlastní kůži a začínají se ozývat. Mau Forest začíná asi 150 km severozápadně od Nairobi.

Pokrývá západní svahy zlomu Mau Escarpment ve výškách 1200–2600 m. Zaujímá rozlohu 4000 km2 a tvoří jej šest hlavních celků. Mau Forest je zdrojovou oblastí mnoha řek. Na hydrologickém systému oblasti Mau Forest přímo závisí více než 10 milionů lidí. Rozlohou poměrně malý, avšak hojně navštěvovaný národní park kolem jezera Nakuru je hlavním zdrojem valut pro keňskou ekonomiku. Celá oblast se postupně odlesňuje, osidluje a zemědělsky využívá. Odlesnění tisíce km2 krajiny Mau Forest v posledních deseti letech a přeměna na zemědělskou půdu má za následek pokles srážek, úbytek vody v řekách a její kritický nedostatek. V komplexu Mau Forest se odlesnilo už 1000 km2.

Článek publikujeme se souhlasem časopisu Vesmír 10/2011.

autoři: jap , Petra Hesslerová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.