I savci mají super rychlé svaly

5. říjen 2011

Netopýři se jako první savci zařadili mezi několik málo obratlovců, kteří vládnou super rychlými svaly.

Ty se dokážou smršťovat a zase uvolňovat ve stokrát vyšším tempu než obyčejné svaly. Nejrychlejšími svaly lidského těla jsou ty, které pohybují očima. Super rychlé svaly jsou však pořád 20x rychlejší. Vědci je zatím objevili u chřestýšů, několika druhů ryb a nedávno také u zpěvných ptáků. Tým amerických a dánských biologů však nyní dokázal, že super rychlými svaly je vybaven přinejmenším jeden savec. Je to netopýr vodní (Myotis daubentonii), který žije po celé Eurasii.

Netopýři loví za letu a orientují se v temnotách pomocí echolokace. Vydávají vysokofrekvenční volání a sledují odražené echo. Jakmile se přiblíží ke kořisti, vyšle netopýr za jedinou sekundu víc než 160 zvukových vln. Jak netopýři takové rychlosti dosahují, bylo dlouho záhadou. Nová studie však odhalila, že v hrtanu netopýrů vodních se skrývají super rychlé svaly, které se mohou kontrahovat s frekvencí až 190 hertzů. Super rychlé svaly pravděpodobně budou mít i jiné druhy netopýrů, které využívají echolokaci.

Netopýři vznikli před více než 50 miliony let, kdy bylo noční nebe plné hmyzu, který nikdo nelovil. Je možné, že samotná echolokace na lov rychlé kořisti, která prudce mění směr, nestačila. Byla to teprve její kombinace se super rychlými svaly, která netopýrům zajistila efektivní lov a evoluční úspěch.

Zdroj: Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.