Výroční konference WAZA bude v Praze

30. září 2011

V roce svého 80. výročí se Zoo Praha stane hostitelem 66. Výroční konference Světové asociace zahrad a akvárií (WAZA). Do české metropole se ve dnech 2. až 6. října 2011 sjedou ředitelé a další představitelé všech významných zoo světa.

Událost je pro hlavní město Prahu a zoo samotnou prestižní zvláště proto, že hostitelem této konference se po náročném výběrovém řízení a dlouhé čekací lhůtě stávají jen ty nejlepší zoo a města světa.

Světová asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA) sjednocená pod zástavou s heslem „United for Conservation” je respektovaná globální organizace, sdružující na výběrovém principu přední zoo a akvária ze zemí celého světa. V současnosti čítá přes 300 členských zoo z více než 50 zemí (členy jsou navíc i regionální asociace, jejichž prostřednictvím jsou zahrnuty další stovky zoo), dalšími členy jsou pak organizace související se světem zoo a ochrany biodiverzity.

WAZA vznikla v roce 1935 jako Mezinárodní unie ředitelů zoologických zahrad (IUDZG). Jejím cílem je navazovat a řídit spolupráci mezi zoologickými zahradami v oblasti chovu zvířat i ochraně životního prostředí. Zastupuje zoo v mezinárodních organizacích a podporuje spolupráci s dalšími ochranářskými organizacemi jako je např. Světový svaz ochrany přírody (IUCN). Vydává také mezinárodní plemenné knihy pro ohrožené druhy živočichů.

Spustit audio