Rekordní auta na stlačený vzduch a kávu

6. říjen 2011

Nedávné zprávy o autech poháněných stlačeným vzduchem vypadaly spíše jako vtip. Rekordní Toyota založená na tomto principu se však zřejmě zapíše do knihy rekordů.

Toyota předvedla v praxi svůj speciální jednomístný tříkolový automobil na stlačený vzduch. Má označení Ku:Rin, je velmi nízký a při zkušební jízdě dosáhl rychlosti téměř 130 km za hodinu. Zkoušky se odehrály na polygonu Japonského ústavu pro automobilový výzkum. Vzduchovou nádrž stroje plní běžný kompresor pocházející z klimatizace aut. Japonští inženýři vyvinuli vzduchem poháněnou tříkolku v rámci firemní laboratoře Dream Car Workshop.

Pozorovatelé dali nízkému štíhlému stroji různé přezdívky jako raketa ve tvaru tužky, subtilní raketa nebo ekologický tricykl. Tento zajímavý stroj se však nehodí pro praktický provoz. Jeho dojezd na jedno naplnění nádrže stlačeným vzduchem totiž činí jen něco přes 3 kilometry. Kromě Toyoty vyvíjí prototypy aut na stlačený vzduch také řada jiných firem i jednotlivců.

Další zajímavou aktuální kuriozitou je britské auto poháněné plynem, který se uvolňuje z kávovinové směsi. Zmíněný stroj vyvinuli pracovníci přidružení k vědeckému programu televize BBC "Bang goes the theory". Jejich speciální vůz s názvem Coffee Car dosáhl rychlosti 107 km za hodinu a ujel přes 300 km.

Zdroje: Physorg.com, Popular Science, Coffee Car

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio