Navštivte Moju

3. říjen 2011

Za Mojou se v neděli spolu se stovkami jejích příznivců vypravila i Lucie Bílá. Před Mojiným odjezdem do španělského Cabárcena tak začal týden loučení. Zoo Praha při této příležitosti nabízí speciální upomínkové předměty.

Nejslavnější česká gorila se v neděli 2. října oficiálně rozloučila se svým domovem. Lucie Bílá, která Moje propůjčila svůj hlas na CD gorilích pohádek Moja a páv a Moja, Tatu a tiplíci, jí předala spolu s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem cestovní pas a při loučení uvedla: „Je mi líto, že Moja opouští pražskou zoo, ale na druhou stranu také vím, že jde za mužským. Proto jí přeji velkou lásku, která hory přenáší.“ Zdravici zprostředkovaně pronesla také kmotra Moji Dagmar Havlová.

"Podařilo se nám zajistit, že Moja poletí do Španělska za velmi výhodných podmínek letadlem,“ oznámil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Přesný termín jsme se však rozhodli nesdělovat, protože se obáváme příliš velkého zájmu médií i veřejnosti, který by pro hladký průběh transportu mohl být komplikující.“

Vedení Zoo Praha doporučuje, aby se zájemci přišli na Moju podívat v týdnu mezi 3. a 9. říjnem, bude ovšem možnost ji vidět ještě přinejmenším po část týdne následujícího.

Návštěvníci zoologické zahrady mají také od začátku září možnost napsat Moje dopis na rozloučenou. Do dnešního dne je popsáno už více než 180 metrů papíru!

V rámci loučení s Mojou lze v areálu Zoo Praha zakoupit speciální lentikulární pohlednice, na kterých je Moja zachycena jako mládě a dnes, velkoformátový nástěnný kalendář s fotografiemi za uplynulých šest let, nebo symbolický bílý kapesník s výšivkou Moji.

Část výtěžku z vybraných produktů putuje na sbírkové konto Pomáháme jim přežít, ze kterého financuje Zoo Praha projekty na ochranu ohrožených druhů. Ve střední Africe například v současnosti probíhá distribuce pohádkových knih o gorilách, které pomáhají tamním dětem vytvořit si pouto ke gorilám a chránit je.

autor: Zoo Praha
Spustit audio