Bleskové zotavení pravěkých korálových útesů

3. říjen 2011
Monitor

Pravěké korálové útesy se z velkého vymírání nevzpamatovávaly dlouhých 5 milionů let. Podle nových nálezů jim na to stačilo jen 1,5 milionu let.

Na přelomu permu a triasu před 252 miliony let postihlo Zemi největší hromadné vymírání, které smetlo asi 90 % všech druhů. Paleontologové dosud předpokládali, že zotavování Země po permském vymírání trvalo celých pět milionů let. Během tohoto období se mořské organismy musely potýkat s překyselením oceánů a kolísáním jejich hladiny stejně jako s nedostatkem kyslíku. Na korálových útesech proto původní mnohobuněčné živočichy nahradily povlaky mikrobů, které jsou považovány za typické pro spodní trias.

Houby z korálových útesů spodního triasu

Mnohobuněčný život na korálových útesech se však mohl začít obnovovat mnohem dříve než za 5 milionů let po velkém vymírání. Tým amerických, francouzských a švýcarských paleontologů zkoumal vrstvy z období spodního triasu, které se nacházejí na jihozápadě Spojených států. Zjistili, že už 1,5 milionu let po velkém vymírání dominovaly korálovým útesům různé druhy hub a mnohoštětinatých rournatců. Dokazuje to, že přinejmenším v některých částech oceánu se korálové útesy po velkém vymírání vzpamatovaly přímo bleskovým tempem.

Zdroj: Nature Geoscience

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio