Záhadná úmrtí tygrů zavinila psinka

3. říjen 2011
Monitor

Veterinářům se podařilo vysvětlit záhadné chování a úhyn volně žijících tygrů ussurijských. Příčinou je psinka.

V loňském roce navštívila jednu vesnici na ruském dálném východě ussurijská tygřice (Panthera tigris altaica) jménem Galia. Žila v rezervaci Sichote-Aliň, kde ji celých osm let sledovali pracovníci Wildlife Conservation Society. Tygřice projevovala známky neurologického onemocnění, byla vyzáblá a ve vesnici hledala snadnou kořist. Po několika pokusech o odchycení musela být zastřelena místní policií. Podobná událost se stala i v roce 2003, kdy do jiné vesnice nakráčel na pohled zdravý tygří samec. Podařilo se jej uspat a tygr uhynul v zajetí. Tato dvě zvířata jsou jediná, u kterých byly odebrány vzorky biologického materiálu, ale případů, kdy se tygři objevili ve vesnicích, na nádražích a velkých silnicích, se mezitím odehrálo více.

Prapodivné chování tygrů zkoumali ruští a američtí veterináři. Výsledky histologického zkoumání a sekvenování DNA ze vzorků tygří tkáně dokazují, že příčinou problému je psinka. Tato virová nemoc, před kterou očkujeme naše psy, je rozšířena po celém světě. V Kanadě zabíjí rysy a ve Spojených státech jí padají za oběť mývalové a ohrožení tchoři černonozí. V africkém Serengeti hubí lvy a na Bajkalu tuleně. Nyní se potvrdilo, že psinka napadá také tygry ussurijské. Do jejich populace se zřejmě rozšířila někdy po roce 2000, protože z doby před ním nemáme žádné zprávy o abnormálních chování volně žijících tygrů.

Zdroj: WCS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.