V Liberci se slavnostně otevřel opravený úsek tramvajové trati

4. říjen 2011

V Liberci se dnes /4.10./ slavnostně otevřel zrekonstruovaný úsek tramvajové trati Klicperova - U Lomu. Z jednokolejné trati se stala dvoukolejná. Nově po ní můžou jezdit tramvaje do Jablonce nad Nisou a zároveň i městské tramvaje s užším rozchodem. Jak zjistila Eva Malá, tento úsek je už třetí z šesti plánovaných etap výstavby nové tramvajové trati.

V rámci modernizace dalšího kilometru trasy byla vybudována nová dvojkolejná trať napříč areálem bývalé Textilany. Modernizace trati přišla zhruba na 150 milionů korun. I ta byla spolufinancována z fondů Evropské unie. Na její výstavbu byly použity nejnovější technologie. Měla by mít vyšší životnost, cestování tramvají by mělo být tišší a pro cestující pohodlnější.

Zároveň byla připravena odbočka na výstavbu nové trasy do Rochlice. Ta se měla podle původních plánů začít stavět už v příštím roce. Dopravní podnik na ni dokonce získal dotaci. Kvůli problémům se spolufinancováním chce ale peníze použít na dokončení modernizace původní trasy do Vratislavic nad Nisou a o dotace na novou trať žádat znovu později.

Dostavba by se měla zrealizovat v letech 2014 a 2015 a má dovést tramvajovou dopravu až na největší liberecké sídliště, kde žije kolem 16.000 lidí.

autor: Eva Malá
Spustit audio