Umělecká školka pravěkých dětí

4. říjen 2011
Monitor

Děti, které žily před 13 000 lety, se nemusely bát čmárat po zdech. Dospělí jim k tomu dokonce vyhradili část jeskyně, kterou zdobili sofistikovanými malbami zvířat.

Jeskyně stovek mamutů. Pod tímto názvem se skrývá osm kilometrů dlouhý jeskynní systém Rouffignac, který se nachází v jihozápadní Francii. Jeho stěny zdobí 158 maleb mamutů a desítek dalších druhů zvířat. Hojně se zde objevují i takzvané prstové rýhy, anglicky finger flutings. Jsou to souběžné dlouhé linky, které se meandrovitě stáčejí a kříží, takže vytvářejí abstraktní obrazce. Lidé je vytvořili dlouhými tahy prstů zanořených do měkkého jílovitého materiálu. A nebyli to jen dospělí.

Analýza prstových rýh vytvořených moderními lidmi odhalila, že podle poměru vzdálenosti rýh vytvořených třemi prostředními prsty se dá určit věk autora. Když pak vědci proměřili prstové rýhy v jeskyni Rouffignac, vyšlo najevo, že mezi jeskynními umělci bylo i mnoho malých dětí. Některým z nich zřejmě byly jen 2 až 3 roky. Některé prstové rýhy, které vytvořily, jsou na ruku batolete příliš dokonalé. Archeologové se proto domnívají, že na umělecké pokusy dětí dohlíželi dospělí, kteří jim občas pomohli vést ruku. Dětské kresby jsou soustředěny v jednom výklenku, který zřejmě sloužil jako umělecká školka.

Zdroj: Fifth International Conference of the Society fot the Study of Childhood in the Past

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio