Unikátní nálezy objevili archeologové v Bílině na Teplicku

4. říjen 2011

Archeologický výzkum, který přepíše dějiny města. Tak označují archeologové nálezy, na které přišli při budování teplovodu v Bílině na Teplicku. Přímo na Mírovém náměstí našli základy srubu, ohnišť a úlomků nádob z 11. století.

Teplovod, v jehož trase archeologové provádí výzkum, vede přímo od radnice přes historické náměstí ke kostelu sv. Petra a Pavla a dál k faře až k původním hradbám středověkého města. Výkop je široký necelé dva metry a archeologové jsou nálezy naprosto nadšeni.

Jejich ojedinělost je v tom, že jsou tady zachovány celé situace, tedy základy dřevěných staveb, ohniště a ještě rozbité hrnčířské nádoby.

A nejen zlomky nádob archeology potěší. Mezi nejzajímavější nálezy patří také skleněný prstýnek přibližně ze dvanáctého století.

Bílina se nově objevenými nálezy zcela jistě mezi archeology proslaví. Jde totiž o unikátní nálezy v rozsahu středoevropském.

Z velkého množství poměrně velkých zachovaných hrnčířských nádob se archeologové dozvědí o tom, na jaké úrovni bylo bílinské hrnčířství, jaký mělo dosah, kam se zdejší výrobky hrnčířů prodávaly a mnohé jiné zajímavé historické poznatky.

Největší archeologické žně se dají očekávat ve výkopech pod středověkými hradbami. Ty přijdou na řadu zhruba za tři týdny.

K unikátním archeologickým nálezům v Bílině na Teplicku se proto ještě určitě vrátíme.

autoři: Alexandr Mitrofanov , Jan Beneš
Spustit audio