Kvůli ostravským lagunám padlo další trestní oznámení

4. říjen 2011

Úniky nebezpečného oxidu siřičitého z ostravských lagun prověří policie. Trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli vysokým koncentracím látky v ovzduší podala radnice centrálního ostravského obvodu.

Pětašedesátiletá paní Jana žije v Ostravě-Přívoze. Je nemocná a má strach, že se kvůli únikům může její zdraví ještě zhoršit.

„Je to jako když stojíte u výfuku a já mám už tak potíže s dechem, protože mám silné astma. Bojím se, že mi to vůbec Ostrava komplikuje, ale nemám jinou možnost, nemám kde jinde bydlet,“ říká paní.

Radnice Moravské Ostravy a Přívozu podle starosty Jiřího Havlíčka řeší stále více stížností lidí na zápach z lagun. Dnes proto radní rozhodli, že podají trestní oznámení.

„Zhruba od pátku minulého týdne dochází k masivnímu úniku škodlivých látek, které ohrožují větší množství lidí – je to celé sídliště Fifejdy, část centra a Přívoz. Koncentrace jsou velmi překračovány, proto jsme chtěli reagovat tímto způsobem,“ vysvětluje starosta.

Policie už nebezpečné úniky začala prověřovat. Jak jsme zjistili, už v minulých dnech podal trestní oznámení i jeden z občanů, potvrdila to ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

„Zatím nejsou zahájeny úkony trestního řízení pro konkrétní trestný čin a okolnosti věci jsou i nadále prověřovány,“ dodala mluvčí.

Palivo z kalů se převáží do Litvínova

Sdružení Čistá Ostrava dnes přitom prostřednictvím zástupce Lubomíra Zábavíka oznámilo, že kaly v podobě paliva z Ostravy zmizí do konce roku.

„V současnosti odvážíme denně z lagun jeden vlak paliva. Přepravu jsme naplánovali tak, aby bylo veškeré palivo o celkovém předpokládaném objemu 110.000 tun z lagun odvezeno do konce letošního roku,“ upřesnil Zábavík.

Palivo míří do Litvínova, kde se skladuje v areálu firmy CELIO. Postupně ho bude spalovat Cementárna Čížkovice.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu