Přepis: Testy fotoaparátů - 4. října

5. říjen 2011

V úterní poradně Dvojky jsme se věnovali testům kompaktních fotoaparátů. Hostem ve studiu byl Jan Hrouda z časopisu dTEST. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Milí posluchači, Českého rozhlasu dvojky, my teď můžeme slíbit, že po špičkách okolo vás určitě chodit nebudeme, protože budeme s panem Jiřím Hroudou z časopisu D-test mluvit o testu fotoaparátů, jak dopadl. Pokud si hodláte koupit fotoaparát, tak byste teď měli zbystřit pozornost, protože skutečně je jich na trhu hodně a je to taková džungle a pokud se třeba chystáte k Vánocům někoho obšťastnit, tak dávejte dobrý pozor. Pane Hroudo, jaké fotoaparáty jsou dispozici? Mluvíme o těch kompaktních, to znamená o těch pro řekněme ...

Jiří HROUDA, časopis D-test
--------------------
Méně zkušené.

moderátorka
--------------------
Méně zkušené ano.

Jiří HROUDA, časopis D-test
--------------------
Méně zkušené uživatele, ale i pro úplné laiky jsou vhodné.

moderátorka
--------------------
Tak, jak se vyznat v té džungli?

Jiří HROUDA, časopis D-test
--------------------
To právě není úplně snadné, protože laik z technických specifikací v obchodě a z toho, co je nejvíce propagováno, to znamená různé doplňkové funkce, počet zoomů, počet megapixelů se nedá přímo odvodit kvalita fotografií. Ta souvisí spíš s velikostí a kvalitou obrazových snímačů a záznamových chipů, takže ta orientace není úplně snadná a nelze se orientovat ani podle ceny, protože, jak jsme zjistili, kvalitní i méně kvalitní modely jsou jak v těch nižších cenových relacích, tak i v těch středních, i v těch vyšších.

moderátorka
--------------------
Tak podle čeho se orientovat?

Jiří HROUDA, časopis D-test
--------------------
Tak, pokud možno se orientovat podle odborných testů nebo podle recenzí, to je asi taková nejspolehlivější možnost.

moderátorka
--------------------
Co ty fotoaparáty všechno umějí?

Jiří HROUDA, časopis D-test
--------------------
Tak kromě klasického focení a kromě toho, že jsou tedy vybaveny automatickými funkcemi, které se starají v podstatě o všechny nastavení všech možných parametrů, tak umějí také nahrávat video, samozřejmě ne v takové kvalitě jako samostatná digitální videokamera a některé toho umí ještě víc, mají různé speciální funkce, jako například fotografování panoramatických záměrů, fotografování trojrozměrných snímků, ty si ale pak lze většinou prohlédnout pouze na příslušné 3D televizi nebo 3D monitoru. Některé jsou vybaveny GPS přijímačem, takže vyfocené snímky jsou opatřeny souřadnicemi a pak je lze zobrazit na mapě a jiné jsou zase vodotěsné nebo odolné, prachuvzdorné, takže ta nabídka je poměrně široká.

moderátorka
--------------------
Tak, pokud se chystáte koupit kompaktní fotoaparát, tak se můžete zeptat pana Hroudy z časopisu D-test buď prostřednictvím mailu jejakaje@rozhlas.cz nebo poslat SMS R2 mezera JEJAKAJE text na 9077704. Vy už víte, že službu provozuje ATS Praha a SMSka stojí 4 koruny. Pan Hrouda zůstane také na chatu 2.rozhlas.cz no, a samozřejmě můžete i telefonovat 221552525 nebo 221552424. Mluvíme o kompaktních fotoaparátech.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.