Nobelova cena za fyziku 2011

5. říjen 2011
Monitor

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získala trojice vědců za objev zrychlujícího se rozpínání vesmíru.

Před 13 lety v roce 1998 došly dva vědecké týmy ke stejnému objevu. Pozorování vzdálených supernov typu Ia ukázalo, že náš vesmír se nejen rozpíná jako nafukovaný balon, ale také že rychlost jeho rozpínání se zvyšuje. Vědci objevili víc než 50 starých a vzdálených supernov, jejichž světlo bylo slabší, než by se dalo očekávat. Nevyhnutelným závěrem bylo, že rozpínání vesmíru se zrychluje. Předpokládá se, že příčinou zrychlení je temná energie, jejíž podstatu zatím neznáme.

Objev zrychleného rozpínání vesmíru otřásl samými základy kosmologie, pomohl odhalit vesmír, jenž je do značné míry vědě neznámý, a trojici vědců z obou týmů nyní přinesl Nobelovu cenu za fyziku. Polovinu dotace ve výši 10 milionů švédských korun si odnese Saul Perlmutter (narozen 1959), který působí na Kalifornské univerzitě a v Lawrencově národní laboratoři v Berkeley. O druhou polovinu ceny se podělí Brian Schmidt (narozen 1967) z Australské národní univerzity ve Weston Creek a Adam Riess (narozen 1969), který působí na Univerzitě Johna Hopkinse v Baltimoru a ve Vědeckém institutu pro vesmírný teleskop (STSI). Nobelovy ceny jim budou slavnostně uděleny v den výročí smrti Alfreda Nobela, tedy 10. prosince.

VIDEO

Zdroj: Nobelprize.org

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.