Zlín stáhl ze svého webu záznamy z jednání zastupitelů, hrozila mu pokuta

6. říjen 2011

Podívat se na archivní záznamy ze zasedání zastupitelstva ve Zlíně už není možné. Ještě nedávno město videa z jednání ukládalo na své internetové stránky, teď to magistrátu pod hrozbou miliónových pokut zakázal Úřadu na ochranu osobních údajů. Podle úřadu je zveřejňování videozáznamů z jednání zastupitelů porušením zákona.

Uchováním osobních údajů, v tomto případě obrazových záznamů jde o střet dvou základních lidských práv - práva na informace a na ochranu osobních údajů. Přímé přenosy ze zastupitelstev jsou legislativně v pořádku, horší už je to z volně přístupnými záznamy. Magistrát by musel získat souhlas se zveřejněním od všech lidí z řad veřejnosti, kteří se pohybují na zasedání zastupitelstva. „Každý by nám musel dát souhlas. Pokud by nám ho nedal, museli bychom mu znemožnit účast na zasedání zastupitelstva, což nelze,“ vysvětlil Oldřich Hlaváček z právního odboru zlínského magistrátu.

Nové vedení města ale v začátcích svého působení na magistrátu prohlašovalo, že se bude snažit svou práci maximálně přiblížit lidem. Po upozornění úřadu ale musí ze svých plánů slevit. „Archiv už byl z internetových stánek stáhnut, protože nemůžeme Zlín vystavovat hrozbě tak vysokých pokut,“ uvedl náměstek zlínského primátora Ondřej Běták.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio