7. října 2011

7. říjen 2011

Amsterdam Klezmer Band - Katla

Amsterdam je liberální město cyklistů, malebných kanálů, bohémských umělců i nečekaných hudebních překvapení. Jedním z nich je Amsterdam Klezmer band, spojující nevázanost pouličních muzikantů s precizností špičkových hráčů. Skupinu založil roku 1996 saxofonista Job Chajes s holandskými spoluhráči a zpěvákem Alecem Kopytem, který pochází z Ukrajiny. Kopytův ukrajinský původ je pro skupinu velmi důležitý, její repertoár totiž tvoří klezmer, tedy hudba židovských venkovských kapel z východní Evropy. Na našem kontinentě tuto hudební tradici drasticky přeťal holocaust, a téměř zapomenutý hudební styl se podařilo obnovit ve Spojených státech skupině Klezmatics, která svým revivalistickým přístupem inspirovala desítky skupin v Evropě, včetně Amsterdam Klezmer Bandu. Dnes uslyšíme jeho letošní album Katla.

Papa Chajes

Katla

Rodištěm Aleca Kopyta, zpěváka Amsterdam Klezmer Bandu, je černomořský přístav Oděsa, který byl v 19. století životem překypující metropolí. "Oděsa vznikla jako ruská pevnost v době tureckých invazí," vysvětluje Kopyt. "Před Sovětským svazem to byl svobodný bezcelní přístav, černomořský New Orleans či Singapur. Dařilo se tu černému trhu, mafii, v přístavních krčmách jste mohli slyšet nejrůznější hudební styly. Což souviselo s pestrým složením obyvatelstva: žili zde Řekové, Romové, Arméni, Gruzínci. " Gogol Mogol

Nicolosia

Alec Kopyt bývá někdy označován za "ukrajinského Toma Waitse" především proto, že má v repertoáru i srdceryvné balady. "Ty jsou sice původně ruské, ale protože jsem Žid, mám nepsanou licenci na to, že cokoli hraju, je židovský styl klezmer." V další skladbě Kopyta ho uslyšíme v duetu s druhým zpěvákem Amsterdam Klezmer Bandu, a tím je Holanďan Job Chajes.

Naie Kashe

Oscar´s Cocek

Kaas

Marusja

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Alec Kopyt

Spustit audio