V Opavě kvůli sporům asi skončí uznávaná varhanní soutěž

9. říjen 2011

Po více než 30 letech možná skončí jedna z nejvýznamnějších varhanních soutěží ve střední Evropě. Opavský magistrát zrušil další ročník soutěžní přehlídky pojmenované po Petru Ebenovi, a to kvůli osobním sporům mezi dalšími organizátory. Za vším je obava z velké ostudy.

Tomáš Thon, uznávaný varhaník, a Církevní konzervatoř Opava. Dva organizátoři Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena. Thon dostal v konzervatoři výpověď jako učitel kvůli neshodám s vedením školy, což je příčinou všech problémů.

Tomáš Thon považuje zrušení soutěže za nešťastné řešení. Neuspěl ani s nabídkou, že by celou akci organizoval pro město sám.

„Především je mi velmi líto, že se vedení města rozhodlo zlikvidovat mimořádnou varhanní soutěž, která má čtyřiatřicetiletou tradici. Tým doktor Čech – Tomáš Thon je připraven soutěž udělat, ale magistrát o tuto spolupráci pravděpodobně nemá zájem,“ říká Thon.

„Za jednací stůl si společně nesedneme,“ ujišťuje ředitelka Církevní konzervatoře Opava Eva Bláhová. Potvrdila tak patovou situaci. „Pakliže pan Thon a pan Čech mají pocit, že pouze oni mohou soutěž zachránit... Já tady mám spoustu dobrých varhaníků. Bez magistrátu to ale určitě nepůjde uspořádat, protože ten to zaštiťuje,“ dodává.

Opavská radnice dává od všeho raději ruce pryč. Podle primátora Zdeňka Jiráska není možné dostat od státu na soutěž dotaci, a pak trnout, jestli se obě další strany nějak domluví.

„Město nemůže a nebude riskovat to, že by tak významná soutěž měla díky tomu, co se kolem celé záležitosti děje, jaksi zkolabovat,“ poznamenal primátor.

Paradoxně dotaci od ministerstva kultury už Opava nedostane, protože propásla termín odevzdání žádosti. Na otázku, zda v Opavě prestižní varhanické bienále končí definitivně, zatím nikdo nezná odpověď.

autor: mrk
Spustit audio