Soud musí znovu rozhodnout, kdo může za špachtli zapomenutou v břiše

11. říjen 2011

Krajský soud v Brně dnes zrušil dřívější verdikt Okresního soudu Brno-venkov nad čtyřmi zdravotníky, kteří údajně zavinili, že při operaci v nemocnici v Ivančicích zůstal břiše pacientky zapomenutý chirurgický nástroj zvaný ekartér.

Neplatné je tedy jak zproštění žaloby primáře a vedoucího operace Aleše Soukala a instrumentářky Dany Staňkové, tak výroky o vině dalších dvou sester, které chybu mohly zjistit. Kauzu nyní musí Okresní soud Brno-venkov řešit znovu.

Podle krajského státního zástupce Zdeňka Adámka bude muset v novém procesu odstranit hned několik chyb předchozího hlavního líčení. „Osoby, které byly přímo na operačním sále, byly zproštěny a bylo konstatováno, že skutek není trestným činem. A naopak osoby, které ve věci figurovaly ex post, byly odsouzeny,“ podivil se Adámek.

Primář Aleš Soukal, který od začátku trvá na tom, že nijak nepochybil, od jednání odvolacího soudu odcházel velmi zklamán. „Co na to můžu říkat? Akorát můžu říct, že mám čisté svědomí a to mě ještě drží,“ uvedl při odchodu ze soudní síně.

Spustit audio