Silon prodá jednu divizi

28. listopad 2003

Akcionáři a.s. Silon ve čtvrtek schválili prodej divize vstřikovaných plastů společnosti Biranal.

Po skončení valné hromady to ČTK řekl předseda představenstva Silonu Jaroslav Lavička. O prodeji části firmy rozhodli vlastníci už loni v únoru, nyní schválili kupní smlouvu s Biranalem. Oba partneři se však dohodli na tom, že obsah smlouvy nebude zveřejněn.

Silon dříve v divizi vstřikovaných plastů vyráběl například deskový program nebo svařovací dráty. Produkci, která se na tržbách podílela asi 15 procenty, odebírali mimo jiné výrobci čističek odpadních vod či bazénů. Rozhodující pro Silon zůstává produkce polyesterové stříže, kterou nikdo jiný v zemi nevyrábí. Další důležitou část výroby tvoří takzvané kompaundy, které se používají v automobilovém průmyslu, dále při výrobě domácích spotřebičů a zahradního nábytku.

Loni měl Silon čistý zisk 23,62 milionu korun, z nichž přes 19 milionů rozdělil na dividendách. Tržby společnosti dosáhly 2,06 miliardy korun a proti předchozímu roku se snížily asi o 170 milionů korun. V objemových jednotkách výroba podle Lavičky nepoklesla, ale snížení tržeb souviselo především s poklesem cen.

Základní kapitál Silonu, jehož majoritním vlastníkem je od roku 1994 společnost Consil z německé skupiny Constab, je 769,885 milionu korun. Loni Silon zaměstnával průměrně 903 osob, letos už počet pracovníků klesl na zhruba 800 lidí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio