Významný irský malíř Hughie O’Donoghue v Centru Dox

11. říjen 2011

Centrum současného umění DOX v Praze 7-Holešovicích otevřelo minulý týden pod názvem „Cesta“ výstavu velkoformátových obrazů a obrazových cyklů jednoho z předních současných irských umělců – malíře Hughie O’Donoghue.

Umělec žije a pracuje střídavě v oblasti Mayo na západním pobřeží Irska a v Greenwichi v Londýně. Studoval kresbu a malbu na Goldschmidths’ College University of London a vystavoval v prestižních galeriích v Evropě, Spojených státech i v Austrálii. Od roku 2009 je členem londýnské Královské akademie.

Umělcovo dílo představuje neustálý dialog s minulostí. A to jak ve smyslu prožitých lidských osudů, tak pokud jde o dialog s dějinami umění. Hughie O’Donoghue často pracuje s pamětí, představami, vzpomínkami a sny.

Sám říká: „Jedním z mých témat je vzpomínka, když už mizí z lidské paměti – když se stává součástí lidské historie.“

A právě na to, jaké je jeho ústřední téma a jaké příběhy ve svých obrazech vypráví, se irského malíře Hughie O’Donoghue zeptal redaktor Karel Oujezdský.

Výstavu „Hughie O’Donoghue: Cesta“ můžete navštívit v Centru současného umění DOX v Poupětově ulici v Praze 7-Holešovicích do 12. prosince. Další novou výstavou v Centru DOX je komorní expozice „Paralelní prostory“, která představuje dokumentaci neoficiálních výtvarných akcí 80. let z fondů Archivu výtvarného umění. Výstava otevřená do 28. října je součástí právě probíhajícího Festivalu fotografie / Fotografie 80. let – Nekonečné čekání.

Spustit audio