"Létající koberec" z plastu

12. říjen 2011

Na americké universitě v Princetonu se podařilo napodobit oblíbenou rekvizitu východních pohádek – létající koberec. Jde o tenkou plastickou fólii, která se speciálním způsobem pohybuje a vlní.

Jejich fólie o šířce 10 centimetrů je doslova prošpikována elektricky vodivými vlákny, která fungují jako malé piezoelektrické motorky (v oblasti mikromechaniky se motorkům říká aktuátory), a dále senzory, které zabezpečují zpětnou vazbu. Usměrněný společný pohyb motorických prvků ve fólii vytváří běžící vlnky vzduchu na spodní straně fólie, které pak vyvolávají celkový pohyb vzduchu směrem od přední strany fólie dozadu. Fólie tímto způsobem letí vzduchem těsně nad pevným podkladem. Výzkumníci prozatím neřešili způsob, jakým by se fólie nadnášela ve svislém směru, zatím jde jen o horizontální pohyb.

<p> <iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/jHRJoyx5xcw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Hlavním tvůrcem létající fólie o šířce 10 centimetrů je postgraduální student Noah Jafferis. Společná činnost zmíněných piezoelektrických motorků vyvolává řízený vlnivý pohyb plastické fólie, který generuje vodorovnou reaktivní sílu nad plochým vodorovným povrchem. Vlny, které ve fólii vznikají, mají charakter příčného postupného vlnění. To znamená, že vlnění postupuje od jednoho konce fólie ke druhému a projevuje se příčnou výchylkou. Vlnky v materiálu se tedy objevují jakoby "nad" a "pod" rovinou původního nezvlněného tenkého předmětu. Výzkumníci zkoumali zejména závislost reaktivní síly na výšce nad podkladem a na velikosti vlnové výchylky (amplitudě).

Experimentální výsledky dobře odpovídají teoretickým předpovědím. Pomocí vlnek se fólie pohybovala rychlostí asi jednoho centimetru za sekundu a podle Jafferise bude možné dosáhnout až rychlosti jednoho metru za sekundu. Kontrolovat deformující se fólii při vyšších frekvencích (až kolem 100 Hertzů) ale není snadné.

Zásadním problémem současné létající fólie je její připojení k vnějšímu zdroji energie, k akumulátoru. Takový akumulátor by totiž byl tak těžký, že se nemůže nacházet na vznášejícím se předmětu. Výzkumníci proto uvažují o možnosti pokrýt fólii tenkými slunečními články. To by snad jednou dovolilo vysílat budoucí varianty "létajících koberců" i na autonomní letecký průzkum jiných planet. "Létající koberce" by pak létaly např. nízko nad povrchem Marsu způsobem dosti podobným tomu, jak kloužou rejnoci manta nad mořským dnem.

Zdroje: Physorg.com, Applied Physics Letters, BBC

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/C6xC4EE4FhA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p> <p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/u7deClndzQw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.